Novinky Novinky

Novinky v
označování výrobků
„bez E“

Novinky v označování výrobků „bez E“

Jak jistě víte, jako "éčka" se označují potravinářské přídatné látky (aditiva), které se přidávají do potravin z technologických důvodů (pro zvýraznění chuti, barvy, prodloužení trvanlivosti, úpravu kyselosti atp.).

Podmínky, za kterých může být potravina označena jako výrobek „bez E“, „bez přidaných E“ nebo s podobným významem od r. 2011 upravuje nařízení EU (č. 1169/2011). MZe nově vydalo stanovisko (s účinností od 1.4.2020), které podmínky užití ještě více specifikuje.

Obecně, jako „bezéčkové“ tedy mohou být označeny potraviny, do kterých nebyly přidány žádné přídatné látky. Rovněž také potraviny, ve kterých se přirozeně vyskytují nebo vznikají látky, které jsou svým složením přídatným látkám podobné, ale záměrně neplní technologickou funkci. Anebo pokud je do výrobku přidána potravina, která přirozeně obsahuje látky shodné se schválenými přídatnými látkami, např. ovoce nebo zelenina bohaté na kyselinu citronovou.

Naopak označení „bez E“, „bez přidaných E“ nebo s podobným významem, na sobě nemohou nést výrobky, pokud do nich byla potravinářská přídatná látka přidána, nebo byl proces jejich výroby nastaven tak, aby v jeho průběhu záměrně vznikaly látky plnící stejnou technologickou funkci jako přídatné látky s cílem tyto přídatné látky v potravině nahradit.

Stanovisko je pro nás zásadní v otázce kvasů. Protože v průběhu fermentace kvasu přirozeně vznikají kyselina mléčná a kyselina octová a ve výrobku plní technologickou funkci, je kvas za přídatnou látku také považován. Z tohoto důvodu od 1.4.2020 nebude možné označovat chleby (bez ohledu na to, jestli s přírodně vyváděným kvasem, nebo stabilizovaným) jako chléb „bez éček“. Kvasy používáme i v některých našich směsích pro dotvoření celkové chuti a vůně výrobku. Pro výrobky s kvasy lze však použít trošku krkolomné označení „bez přidaných přídatných látek“.

Abychom Vám pomohli se v našem sortimentu lépe zorientovat a vybrat si tu správnou směs, se kterou budete moci své výrobky označovat jako „bez éček“ nebo „bez přidaných přídatných látek“, připravili jsme pro Vás soubor přípravků a směsí, vždy s informací, které označení lze pro výrobky použít. Žlutě jsou zvýrazněny ty pro výrobky „bez éček“. Seznam všech použitelných produktů najdete zde.

Chcete-li se dozvědět víc, připojujeme odkaz na celé znění stanoviska MZe.
http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/publikace-a-dokumenty/stanovisko-mze-svs-a-szpi-ke-zpusobu.html

Novinky v označování výrobků „bez E“