Cukrářské receptury Cukrářské receptury

Choux s karamelem
a lískovými ořechy

Receptura

Množství Jednotka Výrobek
Hmota 1 1000 g Sansa
1600 g voda
300 g olej slunečnicový
Hmota 2 140 g mouka pšeničná hladká T530
200 g cukr třtinový
200 g Debic máslo tradiční
40 g ořechy lískové
Náplň 1 220 g cukr
100 g voda
220 g Milram šlehačka 35%
170 g Debic máslo tradiční
2 g sůl jedlá
Náplň 2 125 g ořechy lískové
100 g Topcream
300 g mléko polotučné
125 g mandle pražené
250 g cukr krupice
250 g Debic máslo tradiční
2 g sůl jedlá
vanilka

Příprava

Hmota 1: Směs s vodou mícháme lyrou 3 minuty na 1. stupeň, poté vmícháme olej a stroj pustíme na 2. stupeň na 7 minut. Hladkou špičkou nastříkáme malé kuličky, na ty položíme vykrojenou hmotu 2. Pečeme na 220 °C zavřený tah 2 minuty, poté 25-30 minut na 190 °C.

Hmota 2: Všechny suroviny mícháme hákem do konzistence hladkého těsta, těsto vložíme mezi dva papíry a rozválíme na 3 mm tlustý plát, ze kterého vykrojíme kolečka o průměru nastříkaných kuliček.

Náplň 1: Cukr s vodou svaříme do světlého karamelu, pomalu přidáme ohřátou smetanu, necháme rozpustit a vmícháme máslo a sůl.

Náplň 2: Ořechy a mandle orestujeme v troubě, z cukru a vody připravíme světlý karamel, přidáme ořechy, sůl vanilku, promícháme, přendáme na pečící papír a necháme
vystydnout, poté nalámeme na menší kousky, které v kutru rozemeleme na kaši. Topcream smícháme s mlékem a necháme odstát, přidáme ořechovou pastu a promícháme, máslo pokojové teploty po částech zašleháme do hmoty do hladkého krému.

Kompletace: Korpus prokrojíme, do spodní části dáme karamel (náplň 1), poté řezanou špičkou naplníme náplní 2, přiklopíme.

Choux s karamelem a lískovými ořechy